Winterbanden­voorschriften in Europa

Lees meer over de belangrijkste voorschriften voor winterbanden in Europa.

De voorschriften met betrekking tot het gebruik van winterbanden verschillen per land. Er zijn een paar landen in Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, waar de wet het gebruik helemaal niet regelt.

In de meeste gevallen moeten winterbanden echter gedurende een bepaalde periode worden gebruikt of wanneer de weersomstandigheden duidelijk winters zijn. Het gebruik van sneeuwkettingen is vereist op bepaalde weggedeelten en in specifieke gebieden.

Winterbandenvoorschriften in Europa


Wanneer u in de winter naar het buitenland gaat, moeten bestuurders van tevoren zorgvuldig de voorschriften van het land van bestemming bestuderen om onderbrekingen te voorkomen die worden veroorzaakt door het gebruik van verkeerde banden.

Markeringen van de banden

In Europa kunt u afhankelijk van het land en de situatie winterbanden met of zonder studs of all-season banden gebruiken.

Op veilige winterbanden, zowel met als zonder studs, staat het sneeuwvloksymbool (ook bekend als de 3PMSF of 3-Peak-Mountain-SnowFlake-markering), dat in toenemende mate de huidige winterbandmarkering (M + S) vervangt.

Tegenwoordig voldoet de M + S-markering niet meer in landen zoals Duitsland, waar de wettelijke definitie van een verplichte winterband het sneeuwvloksymbool is. De M + S-markering wordt ook in de Scandinavische landen vervangen door het sneeuwvloksymbool.

Winterbandenvoorschriften in Europa

Non-studded banden of studded banden?

Voor de Midden-Europese omstandigheden ontworpen non-studded winterbanden zijn een uitstekende keuze voor de mildere, regenachtigere, winterse omstandigheden van het continent. In de Scandinavische landen is de winter doorgaans veel strenger en kan er veel sneeuw, ijs en superkoel water op de weg liggen. Dit vraagt om non-studded banden die zijn ontworpen voor Scandinavische omstandigheden. Op veilige banden zonder studs voor zowel Midden-Europese als Scandinavische omstandigheden staat het sneeuwvloksymbool. Om consumenten te helpen de Scandinavische winterbanden zonder studs van hun Europese tegenhangers te scheiden, wordt momenteel door de bandenindustrie een specifieke Ice Grip-markering ontwikkeld.

Studded winterbanden zijn populair in de Noordse landen maar bijvoorbeeld volledig verboden in Duitsland en Polen. In sommige landen hebben auto's met studded banden speciale snelheidslimieten en moet het gebruik van studs worden aangegeven met een bord op de auto.

Sneeuwkettingen in de auto

In sommige Europese landen wordt op sommige wegen het gebruik van sneeuwkettingen aanbevolen of is het zelfs verplicht. U kunt bijvoorbeeld verkeersborden voor verplicht aanbrengen van sneeuwkettingen tegenkomen in de steile berggebieden van Oostenrijk en Zwitserland. Op andere plaatsen is het voldoende om alleen de sneeuwkettingen in de auto te hebben.

De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden in de meeste Europese landen is 3 mm. Nokian Tyres beveelt aan om winterbanden te verwisselen als er nog 4 millimeter profiel overblijft. De handling van de banden wordt veel slechter onder dit niveau.

Vraag naar winterbanden op uw huurauto

Het huren van een auto op uw bestemming lijkt misschien een geschikte oplossing. Wanneer u een voertuig reserveert, moet u er een vragen met winterbanden. Uiteindelijk is de eigenaar van de auto er altijd verantwoordelijk voor dat de auto goed is uitgerust voor de winter.

Zoek de banden die het best bij u passent

Zie de onderstaande kaart van het gebruik van winterbanden in verschillende landen. Meer informatie over bandenvoorschriften is beschikbaar op de websites van de plaatselijke automobielverenigingen.

Winterbandenvoorschriften in Europa